House G.
Vienna, Mauer

Starting point:

A small single family house built in 1950 and consisting of a basement, ground floor and roof extension with around 75m2 of living area was to be revised and extended to match the new requirements of a couple.

Solution:

The partially externally exposed basement and ground floor with steps were left in original condition. They essentially form the base for the cantilevered upper storey. Bedroom, wardrobe room, WC, bathroom and sauna are all located in the walled base and offer direct access to the garden and pool to the east.

The upper floor is a lightweight wooden structure running from mid-height of the building and parallel to the conically shaped profile of the plot, opening to the south. This gives rise to a generous living and dining area divided by a central body containing various utilities. If the south-facing sliding French windows are open, the living room becomes a loggia. Exterior blinds and the thermal mass of the reinforced concrete ceiling ensure comfortable conditions inside. The horizontal ribbon windows along the western, eastern and northern sides offer an unobstructed view of the surrounding treetops. The greenish grey of the fibre cement cladding forms a link between nature and building.

Floor area: 107.05 m²
Planning: Architektin Irmgard Frank
Realisation: Architekten Frank and Erschen
Start of planning: June 2002
Construction: January 2003 – August 2003
Photo: Margherita Spiluttini
Prizewinner at wienwood 05 – Viennese timber construction prize

Floor area: 107,05m²
Planning: Architektin Irmgard Frank
Realisierung: Architekten Frank und Erschen
Start of planning: June 2002
Construction: January 2003 – August 2003
Photo: Margherita Spiluttini

Prizewinner at wienwood 05 – Viennese timber construction prize